Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud - Druga večer Devetnice 2017.

Molitveni program drugoga dana Devetnice Velikoj Gospi započeo je molitvom Krunice koju su predmolili fra Alen Pajić i ministranti. Nakon molitve Devetnice započelo je misno slavlje koje je predvodio don Ivan Filipović, svećenik đakovačko-osječke nadbiskupije,  a sada duhovnik zajednice Cenacolo. S njime su u suslavlju bili fra Alen Pajić, fra Smiljan Kožul te braća, dominikanci Vjekoslav i Hrvoje Lasić. Glazbena sekcija Frame je pjevala, a framaši su čitali misna čitanja i molitvu vjernika. Evanđelje je navijestio fr. Vjekoslav Lasić.

Don Ivan Filipović je govoreći na temu drugoga dana Devetnice naglasio:

"Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud! Vidljivo je da je narod uvijek mučio veliku muku da sluša Božje zapovijedi i da živi po njima. Uvijek se negdje gubio, uvijek je gubio vjeru, uvijek je tražio neke druge bogove, uvijek je bila muka da se tih Deset Božjih zapovijedi zaživi srcem.

Bog je uvijek neumorno slao proroke, slao ljude po Njegovu srcu da opominju narod, da otvaraju oči narodu, da narod pogleda na svoje grijehe, propuste, da se obrati od tih krivih puteva.

Kako čovjek može živjeti po Božjim zapovijedima? Ne može sam od sebe. Nije dovoljna tvoja volja, tvoj a snaga, nije dovoljan tvoj ponos. Nije dovoljno da se zajoguniš i kažeš sad ću ja biti prvak svijeta. Bez Božje pomoći nemoguće je živjeti po Božjem zakonu. Čovjek treba otvoriti srce i dopustiti Bogu da ga uzljubi, da bude Božji čovjek.

U ovoj drugoj zapovijedi kojom Bog zabranjuje da ime Božje, da ime našeg Gospodina ne koristimo uzalud, da se tim imenom ne igramo. Ne samo s imenom Božjim nego da se ne izrugujemo svecu, da ne izrugujemo ljude koji su u molitvi, da ne izrugujemo sve ono što je sveto, što dolazi iz Njegove Crkve, što dolazi iz Njegova Duha. Koliko puta među mladima vidite te ružne primjere: netko tko je malo skloniji molitvi postane predmet izrugivanja i omalovažavanja. Ova zapovijed kaže: Ne čini to! To ti je zabranjeno raditi. Ova zapovijed nam govori da pazimo kod kletvi, ne zaklinji se imenom Božjim ako znaš da to što govoriš ne možeš izvršiti ili da nećeš izvršiti. Nemoj ime Gospodnje prljati svojom laži! Kad psujemo Gospodina, Njegove svece, Blaženu Djevicu Mariju - to je više nego smrtni grijeh. To je tako žalosno. Kod nas u Duvnu za psovače kažu: Psuje k'o ćuko.

Ne može psovka biti ružna navika. To je zagađenje, ti si već otrovan, a onda truješ druge. Truješ vlastito dijete, obitelj grad, narod.

Kako je teško slušati Božje zapovijedi. Kako je ih je teško obnašati bez Božje pomoći. Ali tajna kako živjeti stoji u tome da to spoznamo. Mi imamo sakramente koji nas vode Bogu. Ako nas sakramenti vode k Bogu, ako se mi uistinu srećemo s Bogom, onda je On za nas jedna nadnaravna osobnost.

U slici susreta Mojsija sa živim Bogom kroz sliku o gorućem grmu vidimo iskustvo živoga Boga. Iskustvo živoga Boga kod čovjeka stvara strahopoštovanje. A to je jedan od darova Duha.

Naša molitva je živa, ona je susret sa živim Bogom. Nije dovoljno da mi svećenici kažemo da je Bog svet, da je velik, da je Bog Ljubav, da je Bog Otac, da vam ispričamo svu teologiju svijeta. Sve mi to možemo naučiti, studirati, sve to možemo, ali ako naše srce ne sretne Boga. ne druži se s tim Bogom ako nam Bog nam ne postane prijatelj... Teško je obnašati Božje zapovijedi. Nemoguće je čovjeku živjeti po Božjim zapovijedima ako ne sretnemo Boga.

Kako ćeš ti psovati Gospu, nešto što je prečisto, nešto što je božansko, nešto što ti je dato, ako imaš poštovanje prema Gospi. Ako ta Gospa prima tvoje molitve i prošnje, ako ti na Podbrdu osjetiš njezinu nazočnost, ako se u tvom srcu rodi strahopoštovanje prema Gospi, pa tebi će jezik prije otpasti prije nego zapsuješ. Ne možeš zapsovati. Nemoguće. Onda se više ne morate boriti sa svojom voljom da ne psujete. Nema potrebe da te netko opominje, prigovara ako ti živiš unutar sebe.

Deset zapovijedi su upisane u tvoje srce. Bog ih je svojom rukom upisao u ljudsku narav. Nije nama dano ono što već nemamo u sebi, samo se treba samo duboko spustiti u sebe

Kažemo da je ludost da se boriš svojim snagama. Dovoljno se sresti s Gospodinom, uroniti u Njegovu nazočnost, milost Boga, onog Boga koji je život dao za tebe. Ti si sav njegov, i do kraja ćeš biti u Njemu.

Na kraju misnog slavlja don Ivan je najavljujući svjedočenje dvoje štićenika zajednice Cenacolo, Marina i Ivane, kazao da je jedino pravo rješenje izlaska iz ovisnosti: povratak Bogu, povratak Isusu i jedan redoviti kršćanski život te dodao:

"Nisam nikada vidio čudo da je jedan ovisnik ozdravio nakon jedne molitve ili jednim polaganjem ruku. To čudo nikad nisam vidio, ali ja gledam čudo da ih zajednica dovede do Isusa, da ga upoznaju, u Nj se zaljube... To čudo gledam svaki dan."

 

Svjedočenje Marina i Ivane, ovisnika o kocki, odnosno drogi, potvrdilo je ove riječi. Bog je doista učinio čudo u njihovu životu, dao im je novi život i oni mu radosna srca zahvaljuju.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00