Dostojanstvo ljudske spolnosti i čistoće nasuprot razvratnosti i bludu

Blud- varka ljubavi - šesti dan Devetnice

Molitveni program šestoga dana priprave za proslavu svetkovinu Gospe na nebo uznesene započeo je molitvom Krunice koju su predmolili fra Dane Karačić i i mladi iz Turčinovića. Na svetoj misi pjevao je zbor iz Turčinovića "Laetittia". Prije misnog slavlja izmoljena je molitva Devetnice Velikoj Gospi.

Misno slavlje predvodio je fra Marinko dr. Leko, župnik župe Rakitno.

S njime su u suslavlju bili fra Mile Gugić, fra Hrvoje Lasić, fra Smiljan Kožul i fra Dane Karačić koji je navijestio evanđeoski tekst.

U propovijedi je fra Marinko je govoreći na temu šeste i devete Božje zapovijedi napomenuo da mnogi ne žele slušati propovijedi na ovu temu te nastavio:

"U čemu je problem. Ili se Bog zaletio i dao neku zapovijed koju mnogi ne mogu pa i ne žele slijediti, ili je problem u ljudskoj izopačenosti. Ako je istinito ono što smo učili u katekizmu i molili u nekim molitvama: Bog se ne može prevariti ni prevaren biti, onda je svakako u pitanju ovo drugo.

Riječ bluditi susrećemo u hrvatskom jeziku već u 14. stoljeću u značenju "varati se". Do danas je u našem jeziku ostala i riječ zabluda u značenju varka, zavaravanje ili krivo uvjerenje.

Bludnost i jest velika prijevara i zabluda, spolni nemoral... Ako bismo željeli svojim riječima reći što označava riječ bludnost, onda bi se mogla opisati kao zlouporabu Božjeg dara spolnosti kod ljudi.

Sveto pismo, opisujući na prvim stranicama Božje stvaranje svijeta, završava opis stvaranjem čovjek kao muške i ženske osobe na sliku i priliku Božju jer nije dobro da čovjek bude sam. Iz svih svetopisamskih tekstova jasno proizlazi da je u Božjem planu brak kao zajednice ljubavi muškarca i žene u kojoj se međusobno dopunjuju. Sam je Bog začetnik ženidbe.

U Božjem programu čovjekova spolnost nalazi mjesto kako u uzajamnom darivanju muža i žene tako i u otvorenosti novom životu.

Temelj njihova braka je u ljubavi-duhovnoj i tjelesnoj- i u Božjem sjedinjenju te ljubavi. U tome oni imaju pavo pa i dužnost računati na Božji blagoslov i pomoć u ostvarenju toga cilja i ideala.

Katekizam Katoličke crkve to ukratko sažimlje: "Bračna ljubav uključuje cjelinu u koju ulaze sve sastavnice osobe- zov tijela i nagona, snaga osjećaja i strasti, težnja duha i volje; ona smjera duboko osobnom jedinstvu, koje- nadilazeći sjedinjenje u jednom tijelu - vodi od jedinstva srca i duše. Ta ljubav traži nerazrješivost i vjernost u uzajamnom neopozivom darivanju te se otvara plodnosti."

Ako je Bog Ljubav i ako želi da čovjek bude dionik te Božje nesebične ljubavi, onda će bludnost biti varka upravo o ljubavi. I unatoč činjenici da se svugdje pjeva o ljubavi u veoma mnogo slučajeva ne radi se o ljubavi. Tu se radije može govoriti o čistoj sebičnosti i nekom vidu bolesnog samoljublja.

Mislim da više-manje svi svećenici dožive susret s mladićima koji su se odali bludnosti i na pitanje: misliš li se ti oženiti baš s tom osobom, a oni iskreniji reći će da i ne pomišljaju na to. Obično ih podsjetim na to da ne želim govoriti o dobroti ili moralnosti druge strane, ali da oni nisu samo bludnici nego u određenom smislu i ubojice., jer ubijaju budućnost i nadu te osobe. Nešto slično kao u prostituciji, iako se ovdje iživljavanje ne plaća novcem nego lažnim izjavama ljubavi i lažnim ulijevanjem neke nade za budućnost. Ne znam što tu znači riječ "mi se volimo"? Zabluda i bludnost, a ne ljubav!

Misao vodilja 28. Mladifesta u Međugorje je bila "Da ljubav vaša sve više raste". Prava ljubav, Kristova ljubav, nesebična ljubav u kojoj ćete u Kristovu duhu razvijati sebe, svoju budućnost, svoju obitelj, svoju sreću!

Ne treba se zanositi da je to lako. Sve je ustalo protiv svete čistoće, protiv kršćanskog braka i bračne vjernosti: i filmovi i tisak i Internet. Ostavite to, ako želite biti Božji.

Teško mi pada da se u tu družinu uključuju i mnoge koje se žele nazivati katolkinjama. I u crkvu dolaze prodavati poziv na nemoral i bludnost. Dragi mladi, ne budite drugima na sablazan i poticaj na grijeh! Čvrsto sam uvjeren da većina mladića koji se odaju bludu ne bi željeli da njihove sestre budu takve kao što su one s kojima griješe.

Kod Židova Staroga zavjeta kazna predviđena za preljub - posebno žene - bila je smrt kamenovanjem. I u prvoj Crkvi za posebno teške grijehe bila je predviđena javna ispovijed i javna i dugotrajna pokora koja je mogla trajati mjesecima pa i godinama. Za najteže grijehe smatrani su tri ne ljubavi:

- Ne-ljubav prema Bogu ili otpad od vjere

- Druga ne-ljubav je prema čovjekovu životu ubojstvom čovjeka.

- Treća ne-ljubav je bila ne-ljubav prema braku i obitelji počinjenjem preljuba. Redovito se davala javna pokora jer se tako mogla pratiti ozbiljnost obraćenje i pokore.

 

Ne treba onda čuditi ni tvrdnja svetoga Pavla u Prvoj poslanici Korinćanima: "Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni mekoputnici, ni oskvrnitelji dječaka.... neće baštiniti kraljevstva Božjega." 

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00