Župni ured Široki Brijeg organizira hodočašće u SVETU ZEMLJU od 5.3. do 12.3. 2019.

 

 

     05. 03. utorak:   Hercegovina - Split - Tel Aviv - Nazaret
Polazak iz Hercegovine rano ujutro. Sastanak u splitskoj zračnoj luci tri sata prije polijetanja zrakoplova. Nakon carinskih formalnosti, polet charter leta zrakoplovne kompanije Arkia. Nakon carinskih formalnosti u zračnoj luci Ben Gurion, nastavak putovanja prema Nazaretu. Smještaj u hotelu , večera, noćenje.
06. 03. srijeda: Nazaret - Gora Karmel - Nazaret
Doručak. Poslije doručka Sv. Misa u Bazilici navještenja. Slijedi razgled Bazilike, crkve sv. Josipa, sinagoge i crkve Marijinog izvora. Ručak u Casanovi u 12:30 sati, zatim razgled Haife, lučkog grada na sjeveru Izraela, posjet brdu Karmelu na kojem je djelovao prorok Ilija, Ilijinoj špilji u crkvi Gospe karmelske i samostanu Stella maris. Panoramski razgled Bahajskih vrtova. Povratak u hotel, večera, noćenje.
07. 03. četvrtak: Nazaret - Brdo Blaženstava - Tabga - Kafarnaum - Galilejsko jezero - Kana Galilejska
Poslije doručka, odlazak do Tabghe. Obilazak crkve čudesnog umnoženja kruha i riba, te posjet crkvi  Sv. Petra (crkva Petrova prvenstva) u istom mjestu. Zatim posjet Kafarnaumu, gradu u kojem je Isus proveo najviše vremena tijekom svog javnog djelovanja, razgled ostataka starog grada, sinagoge i Petrove kuće. Sveta misa na brdu Blaženstva. Poslije mise, ručak na Brdu blaženstva, iza ručka vožnja brodom po Galilejskom jezeru do Ginosara, kibuca u kojem se nalaze ostaci broda iz Kristova vremena. Nastavak putovanja do Kane galilejske. Obnova bračnih zavjeta u crkvi prvog Isusova čuda za crkveno vjenčane bračne parove. Povratak u hotel, večera. Uvečer moguć odlazak do Bazilike i prisustvovanje Klanjanju pred Presvetim u 20:30 sati. Noćenje.
08. 03. petak: Nazaret – Tabor - Mjesto Isusova krštenja (Qaser Yehuda) - Jerihon - Jeruzalem  
Doručak. Nastavak putovanja do brda Tabora i Bazilike Preobraženja. Sveta misa. Razgled svetišta i odlazak na rijeku Jordan, na mjesto Isusova krštenja. Obnova krsnih zavjeta, te poslije odlazak na ručak u 13:30 u Qumranu. Slijedi odlazak u Jerihon. Razgled lokacija iz Svetog Pisma – Zakejeva smokva, Brdo kušnje, izvori. Nastavak puta do Jeruzalema. Smještaj u hotelu , večera, noćenje.
09. 03. subota: Jeruzalem - Maslinska gora - Cenacolo
(Posljednja večera) -  Zid Plača (Zapadni zid hrama)
Poslije doručka, uspon do Maslinske gore: crkva Očenaša, crkva Dominus flevit (Gospodin je plakao), Crkva svih naroda u Getsemanskom vrtu (Maslinski vrt u kojem se Isus znojio krvavim znojem). Ručak u restoranu Casanova u 12:00, te poslije ručka odlazak do brda Sion i posjet crkvi Sv. Petra od pijetlova pjeva (Kajfin dvor). Obilazak crkve Dormitio Mariae (Marijino usnuće), zatim Cenacolo, mjesto Posljednje večere i Davidova groba. Sv. Misa u franjevačkoj crkvi Ad Cenaculum. Poslije mise posjet Zidu plača (Zapadni zid), ostatku nekadašnjeg Hrama. Povratak u hotel, večera, noćenje.
10. 03. nedjelja: Jeruzalem - Betlehem - Ein Karim

Poslije doručka odlazak do Ein Karima, rodnog mjesta Ivana Krstitelja. Posjet crkvi Marijina i Elizabetina susreta, te posjet crkvi rođenja Sv. Ivana Krstitelja. Nastavak putovanja prema Betlehemu. Posjet Pastirskim poljima, te odlazak u stari dio grada do trga Jaslica (Manger). Razgled Bazilike Rođenja Isusova, te ulazak u samu špilju. Ručak u Casanovi u 13:00 sati, te poslije ručka razgled špilje sv. Josipa i sv. Jeronima, Špilje mlijeka. Sveta misa. Povratak u hotel, večera, noćenje.
11. 03. ponedjeljak:  Jeruzalem - Križni put Via Dolorosa - Mrtvo more
Doručak. Posjet crkvi sv. Ane, posvećene Gospinu rođenju i ribnjaku Bethezda. Križni put ulicom Via Dolorosa do Crkve Kristova groba počinje od Kapele bičevanja i osude, te bazilike Ecce homo. Sveta misa, te poslije mise razgled Bazilike Groba. Ručak u Casanovi u 12:00 sati. Poslije ručka odlazak do Mrtvog mora. Kupanje u najslanijem moru na svijetu i najnižoj točki na Zemlji. Povratak u hotel za večeru. Noćenje.

12. 03. utorak:  Tel Aviv – Split - Hercegovina

Rani doručak. Polazak za zračnu luku Ben Gurion. Nakon carinske kontrole, polet zrakoplova Arkia airlines rano ujutro. Po dolasku u Split, ukrcaj u autobus i nastavak putovanja do Hercegovine. Uz usputna zaustavljana za odmor, dolazak u poslije podnevnim satima.

CIJENA ARANŽMANA:   odrasli: 1.500 USD, djeca do 12 godina: 890,00 USD.   

Doplata za jednokrevetnu sobu: 390,00 USD

Cijena uključuje:

- prijevoz charter letovima na relaciji Split - Tel Aviv - Split, pristojbe u zračnim lukama;

- smještaj u hotelima na bazi polupansiona i 6 ručaka u restoranima na terenu koji obilazimo;

- prijevoz autobusima visoke turističke klase;

- sve ulaznice za povijesne lokalitete, te prijevoz taxi vozilima do Brda Tabor;

- stručnog vodiča, te napojnice vozaču;  - vožnju brodom Galilejskim jezerom;

- putničko zdravstveno osiguranje;  - molitvenik, kapa.

Dodatne informacije vezane za putovanje u Izrael

Carinske formalnosti

Svi predmeti namijenjeni za vaše osobne potrebe oslobođeni su carine u Izraelu. Vrjednije (profesionalne) fotoaparate i kamere treba prijaviti na izlasku iz Bosne i Hercegovine.

Putna prtljaga

U zrakoplov je dozvoljeno unijeti  samo 1 komad prtljage i to onaj koji odgovara propisanim mjerama – da može stati u pretinac iznad sjedala putnika (do 7 kg). Podsjećamo vas da se u prtljazi ne smije nalaziti oštri predmeti (nožići, turpije za nokte, škarice, tekućina preko 100 ml – ovo pravilo posebno vrijedi za povratak – ni u kom slučaju ne stavljati vodu iz Jordana koju kupite u bočicama u ručnu prtljagu...). Takve stvari stavite u veliki kofer koji se predaje u avion a koji ne ide s vama (do 20 kg).

Novac

Izraelska novčana jedinica je Šekel, u opticaju je i Američki Dolar. U većim trgovinama i hotelima primaju se i kreditne kartice – Visa, Master, Diners, American. Sve se može plaćati dolarima osim što valja imati malo sitniša za odlazak u WC pogotovo ako treba ubaciti novčić u automat.

Odjeća i obuća

Odjeća i obuća treba biti pogodna za duža stajanja i šetnje. Temperatura u Izraelu u ožujku slična je temperaturi u Hercegovini i Dalmaciji u svibnju, stoga treba ponijeti laganu i prozračnu odjeću za dnevne obilaske, te topliju za večernje šetnje. Ponijeti pristojnu odjeću – ramena i koljena moraju biti pokrivena prilikom posjeta sakralnim objektima.

GSM telefoniranje

Naši GMS operateri imaju ugovore s lokalnim kompanijama: Orange i Cellcom. Cijena minute poziva prema Hrvatskoj i B i H iznosi oko 2,50 EUR od 08 - 20 h, noću oko 2,00 EUR, dok je cijena SMS poruke oko 0,70 EUR. Telefoniranje iz soba je preskupo.

Lopovi – najbolje je nabaviti malu torbicu oko vrata i krupniji novac i dokumente čuvati u njoj u njedrima, a ostalo u džepu. Kupovanje izvan trgovina je opasno jer tu lopovi koriste gužvu i kradu. Nisu nasilni pa su zato neprimjetni, ali vješti.

Gdje god se slavi sv. misu običaj je dati mali slobodni prilog za crkvu.

Svi ćete dobiti kape od nas, a kapa na glavi je obvezna za muške kad se posjećuje Zid plača (Zapadni zid hrama)

Sunčane naočale i kupaći kostim trebaju vam radi kupanja u Mrtvomu moru.

Voda za piće – Voda u česmama je zdrava, a može se kupiti i u autobusu. Ako slučajno voda nije za piće bit ćete na to upozoreni, jer piše i na engleskom jeziku.

Piće uz objed: uz objed se servira voda i  možda neki sokovi s vodom. Piće je prilično skupo.

Slikanje i snimanje: Na većini lokaliteta je dozvoljeno, ali ako negdje nije, bit ćete obaviješteni. Zabranjeno je fotografiranje vojnih i policijskih objekata.

U sobama u hotelu ne ostavljati ništa vrijedno. Koristiti sefove na recepciji hotela. Novac i putovnicu uvijek imati uza se

Imat ćemo prigodne molitvenike i pjesmarice. Svi ćete stoga moći sudjelovati u pjesmi i molitvi.

Bračni parovi moći će obnoviti bračne zavjete u Kani Galilejskoj i dobiti prigodnu diplomu.

Kupovanje suvenira: na svakom mjestu koje posjećujemo može se nabaviti nešto što je za to mjesto karakteristično.

 

ODGOVORNI ORGANIZATOR:   G-TOUR MEĐUGORJE, d. o. o, info@gtour-medjugorje.com

Fra Slavka Barbarića 34,  88266 Međugorje.   Tel: +387 36 650 126  Fax: +387 36 650 156

 

Važna napomena: 

Prijave u Župnom uredu u Širokom Brijegu.

Kod prijave treba dostaviti slijedeće podatke: 

Ime i prezime, datum rođenja, broj putovnice, JMBG ili OIB, broj mobitela

Uplatu treba izvršiti do 20. veljače 2019.

 

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00