Ah, taj mali brat...

Hodam po kamenu, što većem što manjem. Gledam samo ispred sebe da se ne spotaknem. Koji put samo podignem pogled da vidim koliko još imam prijeći. Ne ovo nije još jedna bajka. Ovo je stvarnost. Nakon izvjesnog vremena podižem pogled, ali ovaj put ne da vidim ostatak puta, već pogled pada na bose noge koje su sada gazile točno ispred mene. Pa haljina, pasić sa 3 čvora, na kojem je još i krunica sa znakom tau...

Sasvim običan, ali malo drugačiji prizor. Prepoznah ga! Skoro viknuh: "Sveti Franjo! " Stadoh. Vratih se u stvarnost, pa Franjo je umro prije 800 godina. I nastavim put. Međutim, ne kao do sad. Počinju se zahuktavati u meni različite misli i pitanja.

Koga to ja slijedim? Ti brate i ti sestro? Zapravo KAKO ga slijedim? Ima nešto u tome što ga slijedim. Kako? U čemu? Životu? Radu? Molitvi? Ili još preciznije - u školi, na poslu, na fakultetu, kod kuće? U izvršavanju svojih svakodnevnih dužnosti? Slijedim li ga tako što moj jezik blagoslivlje, a ne kleveće?

Ili tako što u poniznosti znam da sam samo ono što sam pred Bogom, da ne trebam biti glavna i prva. Zaista si moramo posvijestiti da smo jedni drugima stavljeni u živote, na izgradnju svetih života. Da, zamisli brate i sestro, ti možeš biti svet! Možda do sad nisi znao, al' jedini cilj tvog, tvog i mog života jest biti svet i doći Gospodinu!

A gle ljepote! Što nam Bog daje! Ispred nas stavlja zajednicu. Framu. Da u tom zajedništvu bude pravo rasadište ljubavi! Na tom putu ljubavi sveti Franjo nas ohrabruje i poziva nas da budemo budni i otvoreni za Božji nalog. Isto tako na ukazuje da bez molitve na tom putu ne možemo opstati.

Toma Čelanski za sv. Franju piše: "Nije se samo činilo kao da svojim bićem moli, nego kao da se sav pretvorio u molitvu!" Sve što Franjo čini, kako propovijeda, uvučeno je u atmosferu molitve. On moli za svijetlo na putu. On moli i ne zapada u mlitavost. Pokazuje svoju životnu radost i zahvalnost Gospodinu na svemu stvorenome. Molimo i mi, baš po uzoru na sv. Franju, za svjetlost na životnom putu, putu ka svetosti.

Mir i dobro! :D

 

Mateja Šantić (www.frama.ba)

14.1.2016.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00