Rekapitulacija?!

Početi razmišljati o Isusu Kristu Kralju svega stvorenja potiče nas na određeni duhovno-intelektualni napor koji prožima cijelu liturgijsku godinu. Nedjeljna euharistijska slavlja od velike su važnosti. Svo stremljenje Crkve, koja kao brižna majka odgaja svoju djecu, je privesti sve ljude Kristu, da zakralji u njihovim životima. Prije svega neophodno je riješiti se ljudskih natruha i nakupina o tome što je kraljevstvo. Trebamo pobjeći od ljudske logike i razmišljati u sasvim novoj dimenziji. Kategorija kraljevstva ljudskog shvaćanja i božanskog nauma razdijeljeni su poput noći i dana. Često tapkamo u tminama i noćima vlastitog opstojanja tražeći smisao bez smisla, život bez života, čovjeka bez čovjeka. Pilatov povik ecce homo upućuje kršćane na nasljedovanje Krista Mesije preko čovjeka.

Krunimo jednu godinu za nama ovom posebnom svetkovinom – Krista Kralja. Načiniti nam je rekapitulaciju. Kako i koliko, tko, kako i zašto? Ali ne shvaćajući ova pitanja kao da se nalazimo na pijaci, nego pitanja koja se bitno tiču ekonomije spasenja. Nalazim li potrebnim pregledati svoj život kroz proteklu godinu, bez straha od rezultata?! Bez obzira da li sam polučio uspijeh ili se bojim poraznih rezultata?! Krist je pobijedio smrt, postao tako Kraljem i života i smrti! Imajmo na pameti da pobjednici uvijek gledaju cilj, a gubitnici gledaju onoga ispred sebe. Kristov cilj - spasenje čovjeka. Kršćana cilj je suobličenje putu Isusa Krista. Ako je krajnji cilj Krist - ne može me na tom putu omesti ni privatni interes, osobni uspjeh, materijalizam. Jer vidim cilj, a sve ovo me usporava od cilja, okreće od Krista i bližnjih. Postoji opasnost od skoka u vlastitu utrobu!?

Današnje evanđelje nam stavlja pred oči prizor s Kalvarije. Taj prizor je poziv! Poziva nas da za trenutak uđemo u svoju dušu, da razmislimo o sebi. Kome ili čemu se klanjamo u svome životu? Tko je kralj našeg srca?! Od koga i od čega se dajemo voditi? Vjerojatno nebrojeno puta preispitujemo se kome, tko, od koga? No uvijek iznova je potrebno je da zapazimo u sebi i svome životu onaj dio – koji se ne da mjeriti ljudskim računima, koji se ne da svesti na neku našu ljudsku racionalnost… na vrijednosti koje bismo mogli iznijeti na tržište. To je naš duh. Čovjek je jedinstvo duha, duše i tijela. Jedno bez drugog ne živi.

Slika raspetoga Krista. Jedan razbojnik s desene, jedan s lijeve. S kojim razbojnikom se mogu poistovjetiti. Da li mogu kliknuti Isuse sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! Gdje je moj duh i biće s obzirom na spoznaju Krista koji je otkupitelj i spasitelj?! Dakako, odgovaramo za sebe. Prilika nam se nudi, kairos! Prilika koja podrazumijeva samonadilaženje u pitanju vlastite koristi. Samonadilaženje se očituje u našoj spoznaji odustajanja od vlastitih želja i prohtjeva poradi općeg dobra i vrijednosti koje su sadržane u Svetom pismu. Vrijednosti istine, pravde, poštenja, suosjećanja, brige, ljubavi…takovih vrijednosti su pune riznice Kristova kraljevstva.

Koja je to prilika?! Prilika odgoja kroz cijelu godinu. Počinjemo ispočetka. Priprava za dolazak Boga u liku čovjeka. Emanuel – koji među nama postaje i ostaje Bog s nama! Dolazi kao dijete, bespomoćan i neprihvaćen, da ga prihvatimo, ali ne da ga odgajamo po svojim željama i hirovima, nego da nas odgaja. Dan po dan, do ponovnog susreta s njime kao Kraljem. Družimo se redovito s Isusom i njegovom Riječi. Tada ćemo moći reći prihvatio sam tvoje vrijednosti ti si moj Kralj i sjeti me se u svome kraljevstvu.

20.11.2016.

fra Ivan 

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00