Vrijeme Došašća – vrijeme nade

Vrijeme je iščekivanja najvećeg događaja koji je Bog ostvario u ljudskoj povijesti. Tako je bilo prije onoga sudbonosnog rođenja koje se zbilo u jednoj od betlehemskih špilja kada djevica iz Nazareta, Marija porodila Božjega sina. Tako je to za kršćanski svijet i danas, kao i kroz svu povijest. Vrijeme Došašća možemo s puno razloga nazvati vrijeme nade. Nada nam je u današnje vrijeme, punom straha, neizvjesnosti, nesigurnosti, zaljubljenosti u ništa i svašta, možda potrebnija nego ikada.

Prorok Izaija u prvom čitanju je vjesnik nade. On nam opisuje i oslikava neobične prizore, svojstvene i vremenu i mentalitetu u kojemu je prorok živio. Izaija  govori o mesijanskom vremenu u kojemu vuk  mirno prebiva s janjetom, tele, ovca i lav koji žive zajedno, krava i medvjedica na istom pašnjaku, dijete koje se bezbrižno igra nad zmijskim leglom. Nestvarno? Nespojivo? Ali prorok je dobro poznavao život. Znao je da ono što on govori i piše da se nikada neće ostvariti. Ali vjerovao je u milosni pohod Gospodnji, dolazak Mesije,  koji će ljudima donijeti mogućnost da će moći, unatoč brojnim suprotnostima, živjeti u miru, slozi i ljubavi. Vjerovao je da  čovjek po tom milosnom pohodu može nadvladati ono što je u njemu zlo i što dovodi do netrpeljivosti i mržnje. U svome nadahnuću prorok je slutio buduće vrijeme kada će Mesija donijeti Veselu vijest spasenja i ljude koji će, to što nam on donosi kao dar, ostvarivati u svome životu.

Posebno snažnu nadu pobuđuje pojava Ivana Krstitelja, njegovo propovijedanje i krštavanje u znak pokore i obraćenja. Njegov nastup je znak i poziv na obraćenje, a ujedno i se otvaraju vrata Isusovu javnom djelovanju. Ivan Krstitelj svojim propovijedanjem ujedno naviješta: „Kraljevstvo nebesko je blizu“. Tim izričajem Ivan jasno pokazuje karakter svoga krštenja. Ono je poziv na obraćenje, a ne oprašta grijehe. Stvarnost opraštanja grijeha je blizu, ali će se obistiniti teko dolaskom onoga kome je Ivan Preteča, dolaskom Isusa Krista. Premda Ivan još ne posjeduje jasnu ideju o onome koji ima doći poslije njega, jedno je sigurno i Ivan to zna i javno obznanjuje: onaj koji dolazi poslije njega je jači i veći od njega.

Unatoč tome za Ivana možemo reći da je vjesnik i prorok nade. Kao snažna i čvrsta osoba koja stoji iz svake svoje riječi i svakoga svoga čina. Njegov nastup, njegova odjeća, hrana, stas i glas – sve se to uzdiže nad svakidašnjicom, sve je usmjereno nadi u nešto više, onostrano, vječno.

Ivan probuđuje nadu jer govori o pšenici koja će dolaskom Obećanoga biti spremljena u Božje žitnice.

U svome nastupu Ivan se potpuno razlikuje od starozavjetnog proroka Izaije koji govori o idiličnom, razumno gledajući nemogućem, odnosu među svim živim bićima. Ivan nikoga ne miluje, nikoga ne štedi. Ni riječima ni djelima. Njegova pojava, način odijevanja, prehrane i njegov snažni glas  ostavljaju izvanredan dojam. Dapače, izazivaju strah jer Ivan čak poneki put i veoma oštro prijeti, da bi razbudio usnule savjesti, otrijeznio od lažne sigurnosti i probudio duh pokore i obraćenja.

Neka vrijeme Došašća za sve nas budu dani nade i poziva: „Dođi, Gospodine Isuse!“

4.12.2016.

fra Dane Karačić

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00