Euharistijski kongres na Filipinima

Međunarodni euharistijski kongres, koji se na Filipinima održava od 24. do 31. siječnja, okupio je u na euharistijskoj procesiji ulicama grada Cebua oko dva milijuna vjernika. Pogledajte ovaj veličanstveni prizor OVDJE.

Koliko je svijetu potrebna poruka Očeve blagosti, praštanja i milosrđa. U vremenu koje je označeno sukobima, nepravdom i hitnim humanitarnim krizama, uviđamo koliko je važno da svaki kršćanin bude istinski misionar i pronosi radosnu vijest Kristove otkupiteljske ljubavi – rekao je Sveti Otac u današnjoj video-poruci povodom završetka 51. međunarodnog euharistijskog kongresa u filipinskom gradu Cebuu, koji je održan na temu “Krist u vama, nada slave”.

Podsjetivši da je Isus uvijek živ i prisutan u svojoj Crkvi, osobito u euharistiji, napomenuo je da njegova prisutnost nije samo utjeha, nego i obećanje vječne radosti te poticaj na misijsko naviještanje njegova milosrđa. Papa je Franjo osobito istaknuo dvije Isusove geste s Posljednje večere koje su povezane s misijskim vidikom euharistije: zajedništvo za stolom i pranje nogu.

Znamo koliko je za Isusa bilo važno dijeliti obroke sa svojim učenicima, ali osobito s grješnicima i odbačenima. Sjedeći za stolom, Isus je mogao slušati druge, čuti njihove priče i cijeniti njihova nadanja i težnje te im govoriti o Očevoj ljubavi. Na euharistiji, za stolom Gospodnje večere, treba nas nadahnuti njegov primjer tako da dopremo do drugih, u duhu poštovanja i otvorenosti, kako bismo s njima podijelili dar koji smo mi sami primili – rekao je Papa.

U Aziji, gdje je Crkva predana dijalogu sa sljedbenicima drugih religija, to proročko svjedočanstvo najčešće se događa putem dijaloga života. Po svjedočanstvu životâ koje je preobrazila Božja ljubav najbolje naviještamo Kraljevstvo Božje. Naš primjer može otvoriti srca milosti Duha Svetoga, koji ih vodi Kristu spasitelju – objasnio je Sveti Otac.

Druga slika koju nam Gospodin pruža na Posljednjoj večeri je pranje nogu. Uoči svoje muke, Isus je oprao noge svojim učenicima kao znak poniznoga služenja i bezuvjetne ljubavi. Euharistija – kazao je papa Franjo – škola je poniznoga služenja, što je također u središtu našega poslanja. Podsjetio je na tajfun koji je prošle godine na Filipinima izazvao ogromnu štetu, ali nakon toga – istaknuo je – uslijedio je izljev solidarnosti, velikodušnosti i dobrote.

Euharistija nam govori o moći koja teče s križa i stalno donosi novi život. Ona mijenja srca, omogućuje nam da budemo brižni, da štitimo siromašne i ranjive te da budemo osjetljivi na vapaj braće i sestara u potrebi. Uči nas odbaciti nepravdu i korupciju koje truju korijene društva – ustvrdio je Sveti Otac.

Na kraju je najavio da će sljedeći Međunarodni euharistijski kongres biti 2020. godine u Budimpešti te je sve pozvao na molitvu za njegovu duhovnu plodnost.

Radio Vatikan

8.2.2016.

Božja riječ

Vodič

Foto kutak

Velika Gospa


FRANJEVAČKI SAMOSTAN I

ŽUPA UZNESENJA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Kard. Stepinca 14
88220 Široki Brijeg

e-mail: info@gospin-brig.info
tel.: +387 39 702-900
fax: +387 39 702-935 (gvardijanat)
                   702-936 (župni ured)

RAD ŽUPNOG UREDA
7.30 – 12.00; 15.00 – 18.00